Цените на лекарствата без лекарско предписание няма да се вдигат над

...
Цените на лекарствата без лекарско предписание няма да се вдигат над
Коментари Харесай

Замразиха цените на лекарствата за още две години

Цените на лекарствата без лекарско наставление няма да се подвигат над % на инфлацията за още две години. 

Промяната беше утвърдена в границите на Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули, призната от Министерския съвет.

С наредбата се уточни и методът на ценообразуване на медикаментите, заплащани с обществени средства. Съветът по цени и реимбурсиране ревизира цените на медикаментите на формалния уебсайт на съответната референтна страна и в базата данни по  Споразумението за взаимна активност EURIPID Collaboration, като надлежно се взема поради откритата цена, без значение от това в кой от източниците е открита. При съществуване на цена и в двата източника се избира цената, която е по-благоприятна за заявителя.

Предлага се и възбрана за включване в Позитивния лекарствен лист на комбинирани медикаменти - на които най-малко една от съставките е с режим на „ без лекарско наставление “, с цел да не се заобикаля волята на законодателя да се възстановяват единствено лечения, които са по лекарско наставление.

Въвежда се и условието НЗОК да дава становище при включване или изключване на онколекарства в позитивния лист. Това ще важи за медикаменти, заплащани в болничната помощ отвън осъществяваните медицински действия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР